
Ama önemli bir de uyarısı var. ‘Bu turşuyu on beş gün içinde tüketmeniz gerekiyor’ diyor. Çünkü fazla bekletilirse zehirleyebilirmiş.(nette araştırırken başka bir sayfada bulduğum bu yazıyı en başa koyuyorum).
YUMURTA TURŞUSU
Yurtdışında yaşayanlar bilirler, genelde turşuları çok şekerli ve bol dereotlu bazılarıda tane tarçınlı olur. Ben bunları tariften çıkartarak damak tadımıza yakın bir tarif uyguladım. 2 yumurtayıda sarı olmaları için ve zrdeçal tadını sevdiğim için ayrı bir kavonozda bol zerdeçallı sirkeli karışımda beklettim. Beyaz yumurta turşusu yapmak isterseniz pancar koymayabilirsiniz.
Malzemeler:
*1 su bardağı kırmızı pancar suyu (ben konserve kullandım, sizler pancarı soyduktan sonra dilimleyerek suda haşlayabilirsiniz)
*1 su bardağı beyaz sirke (yoksa diğer sirkelerde olur)
*6 adet katı haşlanmış yumurta (12 dk. haşlanmış)
*2 yemek kaşığı minik minik kesilmiş soğan
*1 dilim taze zencefil
*2 tane karanfil
*1 talı kaşığı tuz
Yapılışı:
* Kaynar suyla dezenfekte ettiğiniz kavonoza katı haşlanmış yumurtaları yerleştirin.
*Diğer malzemeleri bir kapta birleştirip 10 dk. orta harlı ateşte haşlayın ve soğumasını bekleyin.
*Soğuduktan sonra yumurtaların üzerini örtecek şekilde süzmeden dökün.
*Kavonozun kapağını sıkıca kapatıp 2 gün buzdolabında bekletin ve afiyetle yiyin.
********************
http://cahidejibek.wordpress.com/2010/08/06/yumurta-tursusu/
*********************
Kibris'ta meshur mezelerden biri olan bildircin yumutasiyla yapilan bir tursu var...Nereden bilmiyorum iki hafta önce canim bu tursudan cekti...Bildircin yumurtasi burada cok da kolay bulunmadigindan ben de normal tavuk yumurtalariyla bu tursuyu kurdum...Kibris'ta pulya ve cikla ile bildircin yumurtasi tursusu da masalarda eksik olmayan bir cesit...Kimilerinin agiz tadina uygun olmayabilir ama tursu ve yumurtayi yiyen bunu da begenir... Sirkeden dolayi yumurtanin disi iki hafta sonunda sertleserek sirkenin aromasini emer...
Gerekenler:
10 adet haslanmis (7 dk.) ve kabuklari soyulmus yumurta
Üzerini örtecek kadar sirke (ben balsamik ve elma sirkesi karisimi kullandim)
Biberiye,dereotu, 2-3 dis dogranmis sarimsak, (orijinalinde bunlar yok)
Bolca tuz,
Havayla temasini kesecek kadar zeytinyagi
Kaynatilip kurutulmus bir kavanoz (steril bir kavanoz)
Yapilisi:
Yumurtalar kavanoza iyice bastirirlarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharati eklenir ve üzerini gececek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyagi gezdirilir.Kapagi kapatilarak kuru ve serin bir yerde saklanirsa 2 hafta sonunda yenmeye hazirdir...
http://golifa.blogcu.com/yumurta-tursusu/3198405
****************************
ACILI YUMURTA TURŞUSU
Malzemeler
8 adet yumurta
3 adet soğan
2 yemek kaşığı tuz
1 sap biberiye
1 demet kekik
5 adet acı kırmızı biber
1 adet yeşil sivri biber
3 diş sarmısak
Hazırlanışı
Üç soğanın kabuğunu bir tencere 4 bardak su ile 15dk. (suyun rengi kahverengi olana kadar) kaynatın. Kabukları delikli kepçe ile dışarı alın. 10dk. bu boyalı suda haşlayın, çıkartın, soğuk suya tutun ve soğumaya bırakın.
Bu arada 4 bardak suyu 2 yemek kaşığı tuz ile 5 dk. kaynatın, soğumaya bırakın. Yumurtaların kabuklarını hafifçe çıkartın. Biberiye, kekik, temizlenmiş kırmızı ve yeşil acı biberle ve soyulmuş sarmısaklarla birlikte derince bir cam kaba koyun. Üzerine soğumuş tuzlu suyu dökün. En az iki gün bekletin. Yumurta turşusunu mayonez veya değişik soslarla yiyebilirsiniz.
*******************************
Yumurta Turşusu
Haziran 5th, 2009 | Yazar: admin
Turşusu yapılan bir hayvansal ürün de yumurtadır. Yumurtalar iyice kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyunca dikkatlice soyulur. Bütün olarak kavanoza konur. İçine bir yemek kaşığı tuz ve bir iki dövülmemiş karabiber konur. Sonra onları örtecek kadar sirke dövülüp kavanoz sıkıca kapatılır, iki hafta sonra yenmeğe hazırdır.
Turşu yumurtalar parçalar halinde kesilip üzerine karayağ dökülerek yenir.
*******************************
Hardallı Yumurta Turşusu
Malzemeler
4 bardak Su
1 çorba kaşığı Kişniş
1 adet Soğan (çok ince halkalar halinde kıyılmış)
4 çorba kaşığı Tuz
10-15 adet Yumurta (Taze)
Yemeğin Tarifi
Soğanı, tuz ve kişnişle birlikte 4 bardak suya atarak 5-10 dakika kaynatın. Ateşten alarak soğuması için bekletin. Yumurtaları 10 dakika süreyle haşlayın. Soğuması için bir süre soğuk suda bırakın. Yumurtalar soğuduktan sonra her iki ucuna incecik birkaç delik açın ve bir kabın içine yerleştirin. Soğan suyunu süzün ve yumurtaları kaplayacak miktarda yumurtaların üzerine dökün. Üç gün sonra yumurtalar yenecek hale gelir. Yumurta turşusu çavdar ekmeği, tereyağı ve hardalla birlikte servis yapılmalıdır.
******************************
*****************
bıldırcın yumurtasının turşusu kuruldu.
Bıldırcın yumurtaları artık kavanozlara turşusu kurularak satılıyor. Tesisi Denizli”de bulunan 250 bin kapasiteli bıldırcın fabrikası, barındırdığı 40 bin bıldırcının yumurtalarını turşu olarak satmaya başladı. Günlük 10 bin civarında yumurtanın elde edildiği çiftlik, artık müşterilerinin karşısına kivi, böğürtlen, domates ve şalgam suları ile kurulmuş yumurtalarla çıkıyor.
Bıldırcın yumurtaları, nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıklara iyi geldiği gibi ses telleri ve cinsel aktiviteyi artırmada olumlu etki meydana getirmesiyle biliniyor. Günlük hayatta fazla kullanılmayan, besin değeri yüksek bu yumurtalar, artık şifa maksadıyla değil sadece damak tadına hitap eden yeni şekliyle raflarda yerini alıyor. Her ne kadar turşucu dükkanlarında satılmasa da artık zengin besin kaynağı bıldırcın yumurtaları turşu olarak piyasada kendine yer arıyor.
İnsanların damak zevkine ne kadar yatkın olduğunu anlamak için yaptıkları bıldırcın yumurtası turşuları ile FABEX 2004 11. Akdeniz Uluslararası Yiyecek İçecek Fuarı”na geldiklerini kaydeden ABAY Natural Hayvancılık yetkilileri, insanların değişik tepkileri ile karşılaştıklarını açıkladı. Firma adına konuşan ABAY Antalya Temsilcisi Belgin Ertürk, yumurtaların tanesinin 150 binden satıldığını kaydederken, henüz prosedür işlemleri bitmediği için satışına başlanamadığını kaydetti. Türk milletinin her şeyin turşusunu kurduğunu hatırlatan Ertürk, ”Önce yumurtaları haşlıyoruz. Sonra bunları sirke ve özsularla birleştirip turşu haline getiriyoruz. Genelde yumurtaları kivi, mavi böğürtlen, şalgam suyu, domates, portakal ve vişne özleri ile sirkenin karışımı olan bir suda bekletiyoruz. Henüz piyasada satışına resmen başlanılmadı. Bakanlıkla ilgili bazı izinlerin alınması için çalışmalar devam ediyor. Gerekli izin alındığında uyoğun ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. İhracat yapmayı da düşünüyoruz.” dedi.
İnsanların genelde şeker ve zeytin sanarak bıldırcın yumurtası turşularına yaklaştığını kaydeden Belgin Ertürk, insanların kavanozlardaki şeylerin yumurta olduğunu duyunca irkildiğini söyledi. Yumurtaların bir de bıldırcın yumurtası olduğunu öğrenenlerin daha büyük bir şaşkınlık içerisine girdiğini ifade eden Ertürk, ”Çoğu insanlar bıldırcın yumurtasının daha önce tadına bakmamışlar. Kavanozlar içindeki turşuların yumurta olduğunu fark eden insanlar, (bunu damı yaptılar) şeklinde mırıldanıyorlar. Tabi bu turşuları her tadanın beğendiğini söyleyemeyiz. Bazıları da güzel olmamış diyorlar. Sorduğumuzda bu kişilerin yumurta sevmediklerini öğreniyoruz” dedi.
12 ve 24 adetlik kavanozlar halinde mavi, pembe ve yeşil renklerde bulunan turşu yumurtaların tanesi 150 bin liradan satılıyor. Normal bir bıldırcın yumurtasının bedeli ise 70 bin lira olup, 12 taneli bir kavanoz turşu yumurtanın bedelinin ise 2 milyon lira olduğu açıklandı.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder